Bıçak bıçağının bakımı, kaliteli bir kenar ve en güvenli kullanım için çok önemlidir – kör bir kenar, keskin kenarlı bir bıçaktan daha tehlikelidir. Kestiği yiyeceklerin ve tabakların seramiğinin düzenli olarak saldırısına uğrayan mutfak çatal bıçak takımınızı, kullanılmış bir çakıyı keskinleştirir gibi keskinleştirmek önemlidir. Bıçak bileme hakkında bilmeniz gereken her şeyde ustalaşın, farklı aletler hakkında bilgi edinin ve mutfakta veya cebinizde bıçakları bilemek için kullanılan teknikleri görün. 

Bıçağınızı ne zaman bilemelisiniz?

İçgüdülerine güven. Bıçak, kestiğinden daha fazlasını kesiyorsa, keskinleştirme zamanı gelmiştir. Mükemmel bir kural olmamasına rağmen, bıçağın mümkün olan en iyi kenara sahip olmasını sağlamak için düzenli olarak bilemenizi öneririz.

Bileme, kullanımdan önce veya sonra da olabilir. Bazen yiyecekleri keserken kesme kenarının keskinleştirilmesi gerektiğini fark edebilirsiniz. Beklemek yerine bıçağınızı silin, bileyin ve pişirmeye devam etmeden önce bir kez daha silin. Alet üzerinde kalıntı bırakmamak için bıçak bileme sırasında daima temiz olmalıdır.

Ne tür bıçaklar bilenebilir?

Dikkat, tüm bıçaklar keskinleştirilemez. Tırtıklı bıçaklar, ekmek bıçakları ve soyucularda durum böyledir. Keskin kenarlarını korumak için sık kullanımdan sonra benzersiz bıçaklara özen gösterilmesi önemlidir. Düz ağızlı bıçaklar şunlar dahil olmak üzere bilenebilir: mutfak, masa, bahçe, çocuklar ve cep bıçakları.

Paslanmaz Çelik ve Karbon Çelik bıçaklardan yapılan bıçakların ikisi de aletlerimizle bilenebilir. Bununla birlikte, Karbon Çeliği daha yumuşaktır, keskinleştirilmesi daha kolaydır ve daha az geçiş gerektirir.

Farklı bileme araçları nelerdir?

İlk olarak, çelik ve elmas olarak mevcut olan bileme çubukları vardır.

Elmas masat, yeniden şekillendirilmesi gereken aşınmış, hasar görmüş kesici kenarı olan bıçaklar için kullanılır. Daha aşındırıcı özellikler veren küçük noktaları vardır.

Çelik masat daha çok bıçakların düzenli bilenmesi ve bakımı için kullanılır. Dokunduğunuzda hissedebileceğiniz uzunlamasına çizgilere sahiptir. Mıknatıslanmıştır, bu da talaşların bileme işleminden sonra bıçakta değil çubukta kalmasına izin verir.

Bileme araçlarımıza ek olarak, bileme taşları ve kompakt bir manuel kalemtıraş da sunuyoruz. Manuel kalemtıraş , kullanımı en kolay olanımızdır. Bıçağı çok fazla baskı uygulamadan iki plaka arasından 6 ila 8 kez geçirin, aşağıya doğru çevirin. Bileme işleminden sonra bıçağın kenarında kalan metal parçacıkları çıkarmak için bıçağın ucu yukarı bakacak şekilde 4 veya 5 kez geçirin.

Farklı bileme teknikleri nelerdir?

İster çelik ister elmas olsun, çubuklar için 2 bileme tekniği vardır.

Birincisi, aşçılık okullarında öğretilenlerdir. Bu teknik aynı zamanda bir kesme tahtası kullanmak için en iyisidir Bileme yüzeyinin hasar görmesini önlemek için çubuğun altında. Stabilize etmek için çubuğun ucunu oyuğa yerleştirmenizi öneririz. Çubuk dik konumda olmalı  , sıkıca tutulmalıdır.  Bıçak ve çubuk arasında yaklaşık 20°’ lik bir açı olmalıdır  . Bıçağın altından ucuna kadar kesme kenarını takip ederek bıçağı yavaşça bileyin  . Bu hareket bıçağın her iki yanında 6-8 kez yapılabilir.

İkinci teknik daha çok kasaplar tarafından kullanılır. Bu teknikte çubuk yerleştirilmez, elle  yatay olarak tutulur . Daima 20° açıyla  ,  bıçağın kesici kenarını ölçülü bir şekilde takip ederek aynı hareketi yapın  . Güvenli bileme yapmak için bıçağı kendinize doğru değil, uzağa doğru hareket ettirin.

Bu tekniklerin her ikisi de mutfak bıçakları, sofra bıçakları ve hatta katlanır bıçaklar için uygundur. Yeni başlayanlar için, ekstra stabilite ile bileme için ilk tekniği denemenizi öneririz. Kesici kenarın hasar görmesini önlemek için çok sert bastırmamaya dikkat edin ve 20° açıyla bileme işlemini takip edin.

Bir masatı nasıl korursunuz?

Bir masat çok fazla bakım gerektirmez. Her kullanımdan sonra,   kalan talaşları çıkarmak için  temiz bir bezle silin . Çubuğu yağlamayın . Bu aslında aşındırıcılığı köreltir ve bileme sırasında bıçakların kaymasına neden olabilir.

Opinel masatlar, sapın ucuna asılmalarını sağlayan dantel ile donatılmıştır. Ayrıca diğer gereçlerle birlikte çekmecede saklanmak için doğru boyuttadırlar.

Oylama Yap

Yorum Yap